Praleisti ir eiti į turinį

Turtingų metų, turtingų!


Algimantas Rusteika

Turtingų metų, turtingų…

Turtingų…metų…linkim…mes…

Ir vieną ilgą – VALIO!!!!!!

___________________________________

Viešasis sektorius – institucijos, išlaikomos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. Biudžetininkai, paniekinamai ir neteisingai dažnai vadinami biurokratija, maišant juos su valdininkija – valstybės tarnautojais.

Eiliniai darbuotojai sąžiningai dirba savo darbą už labai mažus atlyginimus. Tai mokytojai, tai medikai vis pastreikuoja, pareikalauja, valdžia ką nors pažada ir viskas nurimsta. Na, prideda vieną kitą procentą, dešimtį ar netgi kokį šimtą iki kito streiko.

Taip yra todėl, kad viešajame sektoriuje yra 364 tūkst. darbuotojų – žymiai daugiau, negu kitose valstybėse. Europos Sąjungos, EBPO šalyse viešajame sektoriuje vidutiniškai dirba 19 proc., Lietuvoje – 29 proc. dirbančiųjų. Visiems nepakanka ir nepakanka.

Ir štai, į kadencijos pabaigą konservatoriai imasi “sutvarkyti atlyginimus“ pagal ilgą ir painią “naują sistemą“, darbo užmokestį perskaičiuojant pagal pareiginės algos bazinį dydį – 1785,4 Eur.

Atmeskim visas ilgo ir painaus įstatymo pakeitimo abrakadabras ir dekonstruokim, pažiūrėkim paprastai – kiek kam kas padidės. Tada iškart ir pamatysim konservatorių seną triuką – juokingai padidinat tiems, kuriems blogai, beprotiškai daug pasididinti patiems sau.

Nuo sausio 1 d., po “reformos“ mažiausiai uždirbantiems biudžetinių įstaigų darbuotojams atlyginimai vidutiniškai didės … 7 proc. Slaugytojo padėjėjo, ugniagesio gelbėtojo, vairuotojo, virėjo ir kt. pareiginės algos minimali riba padidės 69 eur, apskaitininko, sandėlininko, sekretoriaus – 65 eur, teisininko, buhalterio, bibliotekininko – 80 eur, struktūrinio padalinio pavaduotojo – 87 eur, struktūrinio padalinio vadovo – 83 eur… ir t.t.

“Kas turi, tam bus duota, ir jis turės su pertekliumi, o iš neturinčio bus atimta ir tai, ką jis turi“ – ar ne? Nes tas “padidėjimas“ nepadengs net infiliacijos.

Tuo tarpu nuo kitos kadencijos Seimo pirmininko atlyginimas nuo dabartinių 4,6 tūkst. eurų padidės iki 8,7 tūkst. eur, eilinio Seimo nario – nuo 3,5 tūkst. iki 6,2 tūkst. eur, premjero – nuo 4,6 tūkst. eur iki 8,7 tūkst. eur, ministro – nuo 4,3 tūkst. iki 7,7 tūkst. eur. T.y. padidės ne 7, o 80 – 90 procentų, beveik dvigubai. Na, tik prezidentui duos mažiau – jo pareiginė alga nuo maždaug 10 tūkst. eurų po kitų rinkimų kiltų tik iki maždaug 10,3 tūkst. eur.

Jei manot, kad čia riba – žiauriai klystat. Aukso kasyklos – valstybės valdomose įmonėse (VVĮ), kurios dabar stachanovietiškai pertvarkomos į UAB-us ir patyliukais ruošiamos privatizacijai. Vien IGNITIS GROUP, gausiančios 293 mln.eur pelno ir “negalinčios“ iš to pelno grąžinti vartotojams neteisėtai paimtų 160 mln.eur, generalinis D.Maikštėnas gauna 16 516 eur, kur ten iki jo premjerei ar prezidentui…

Tačiau tai – tik praeitų metų reikalai. Po reformos VVĮ, kurių paskirtis tapti nueinančiųjų į nebūtį lesyklomis, atlyginimai išaugs irgi ne 7 procentais, kaip kokiai galo su galu nesuduriančiai bibliotekininkei. Ir net ne dvigubai.

VVĮ vadovų maksimalūs atlyginimų pastoviosios dalies dydžiai I kategorijos įmonių kategorijoje didės nuo 4054 iki 19 639 eur, gaus 4,8 karto daugiau. II kategorijos įmonių kategorijoje atitinkamai nuo 3571 iki 9462 eur, 2,64 karto daugiau ir t.t.

Ir tai tik “pastovioji“ atlyginimų dalis. Be jos, VVĮ vadovai gaus dar kintamąją dalį, t.y. iki 30 proc. metinės algos sumos. Ir tai dar ne viskas – numatomos metinės premijos iki 4 pareiginių algų dydžio, t.y. dar 33,33 proc. metinės algos, tai priedai iš viso sudarys dar 63 proc. metinio atlyginimo. Va taip.

Taigi, vaikučiai, viskas valstybėje pas mus gerai ir bus dar geriau. Dideli dėdės ir tetos buvo geri ir jiems Kalėdų Senelis atnešė dovanų. Jei būsit geri ir jūs – atneš ir jums ne tik 7, bet gal net 10 procentų. Turtingų metų!

Parašykite komentarą