Praleisti ir eiti į turinį

ROMUALDAS POVILAITIS: Vargšai liberalai

Maloniai pasinaudoję R. Miliūtės (LRT TV laida) „Dienos tema“ (2019.04.17) liberalūs asmenys: Seimo narė Aušrinė Armonaitė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius kalbėjo apie kuriamą naują partiją Laisvės partija (Lapa). Kaip buvo paskelbta, ponia A. Armonaitė užsiminė apie pagrindinius principus: dėmesys ekonominėms laisvėms, žmogaus teisėms (įdomu: kodėl laisvės atskiriamos nuo teisių, tikėkimės, kad A. A. bent jų nepriešpastato).

Į R. Miliūtės klausimą kokias pagrindines problemas ji mato žmogaus teisių srityje šiuo metu Lietuvoje p. Aušrinė atsakė labai įdomiai (kiek sutrumpinta citata):

“Be abejo, yra daug temų, jos susijusios ir su mažumų teisėmis…Kalbu ir apie tautines bendrijas, ir apie neįgaliuosius, ir apie seksualines mažumas … Yra ir kitų temų. Mes turime nevaisingų šeimų problemų, kurias šita valdžia nuo pat savo kadencijos pradžios trypė, siaurino. Turiu galvoje pagalbinio apvaisinimo paslaugos peripetijas ir įstatymo peripetijas Seime. Yra daugybė kitų temų. Šiandien mes vardijame tokias modernias temas, bet yra grėsmė ir pamatinėms žmogaus teisėms Lietuvoje. Mes kalbame Lietuvos nacionaliniame transliuotojuje, kuris yra nuolatos atakuojamas Lietuvos Respublikos Seime. … Reikia politinės jėgos, kuri kalbėtų apie visas šitas temas ir apie jų visumą.“


Vargšai neįgalieji. Juos paminėti prireikė tam, kad neatrodytų jog Lapai svarbiausia bus seks. mažumų ir tautinių mažumų (įdomu kurios iš jų skriaudžiamos? Gal bus sprendžiama ne pagal objektyvią padėtį, o pagal kai kurių veikėjų, pamėgusių teršti viešąją erdvę, triukšmo lygį) teisės. Kokios dar aktualiausios temos? Aha, nevaisingų šeimų pagalbinis apvaisinimas. Tikrai pati aktualiausia problema. Daugiau “modernių“ temų (problemų) p. Aušrinė, deja, neprisiminė.


Tačiau prisiminė, kad yra kažkur girdėjusi apie pamatines (fundamentalias) teises. Ir kokias? Ginti vargšą “nacionalinį“ transliuotoją nuo Seimo. Tai opocijai jau tapo mada. Apie nacijos teises į objektyvią žiniasklaidą bent per “nacionalinį tr.“ liberalai, žinoma, neužsimena.


Liūdna, bet naujai kuriama partija nemato jokių socialinių-ekonominių žmogaus teisių problemų (socialinė atskirtis, skurdas, daugeliui nerealizuotos konstitucinės garantijos į nemokamą gydymą, mokslą, tinkamą atlyginimą už darbą r kt.), teisę gintis nuo darbdavių sauvalės, teismų atotrūkį nuo visuomenės, realių galimybių viešai (plačiai) reikšti ir skleisti savo nuomonę, vaikų ir tėvų teises, fasadinę demokratiją universitetuose, teisę į sveiką aplinką, teisę į savo tautos kultūrą ir tt. ir tt.


Akivaizdu, kad žmogaus teisių gynėjo iš Lapa nelauk. Ko gero atvirkščiai, teks tas teises ginti nuo jos. Vargšai liberalai. „Sic transit gloria mundi“.

Parašykite komentarą