Praleisti ir eiti į turinį

ALGIMANTAS RUSTEIKA: Erkės sugrįžta

Atvažiavę pasistato toliau, kad kameros nematytų. Įlinguoja, rėmą kietuoliškai išskėtę, su gobtuvais, pasklidę tarp lentynų ilgai slampinėja. Dantys išpuvę, snukiai bereikšmiai su negyvom šaldytos menkės akim, kažką tyliai persimeta. Žvilgsniai taip ir šaudo į signalizacijos laidus, daviklius, vaizdo kameras, kasą, brangių gėrimų spintą.

Pasilenkęs per prekystalį atseit spokso į kažką lentynoj, bet iš tikro žvairuoja prie pardavėjos rankų pavojaus mygtuko. Penki nevietiniai vyrai toli nuo pagrindinio kelio, per koronavirusą atvažiavę į kaimą pasivaikščioti, parduotuvėn užeina “nusipirkti kramtuškės“. Kaimas, blet, šūdas, nieko čia gero – išvažiuoja. Aiškiai “zaliotni“ apsižiūri.

Parskrenda ne vien akcijinių slidinėjimų mėgėjai. Ir ne vien vargo bitės, išvykę prakaite pelnyti duonos kasdieninės sau ir šeimai. Sugrįžta ir banditai, kurie, kadaise atsidarius Europai, išvažiavo, o visi besikeičiantys tuštėjančios Lietuvos policijos vadai pelnėsi už “gerėjančią kriminogeninę“, darė “optimizacijas“. Nors erkės niekur nedingo, tik laikinai buvo išropoję.

Pirmieji išvažiavę užsiėmė kitų išvykėlių eksportu-importu, tiekė už brangiai pigią lietuvišką darbo jėgą. Ėmė ir iš išvažiuojančių, ir iš darbdavių, pilni internetai buvo “įdarbinimo agentūrų“ir “tarpininkų“, kurie ir suranda garantuotą, gerą darbą, ir apgyvendina.

Įdarbindavo nelegaliai, atėmę dokumentus, ėmė “procentą“ ir rinko nuomas. O patys už paslaugą vakarietiškam rykliui pabūdavo „brigadininkais“, sudarydavo sau fiktyvias darbo sutartis, gaudavo socialinio draudimo numerius, prisijungė prie išmokų sistemos spenio. Įleido šaknis.

Greit susimezgė banditų tinklai ir ryšiai su kitais banditų tinklais, vežė kaimo mergas albanams “dirbti baruose“, žolę, cigaretes ir šnapsą, džiaugsmo tabletes ir netikrus pinigus. Prireikė šeštukų ir išmušėjų, tai ten patraukė ir kita tautinė smulkmė – padangų, automobilių ir valčių motorų vagys, suteneriai su savo gyvu asortimentu, kišenvagiai ir kiti duobagyviai. O mūsų kriminogeninė nieko nedarant vis gerėjo ir gerėjo.

Dabar valstybių durys užsitrenkia, banditų tiekimo grandinės irgi trūkinėja, visi bizniai užsidaro, žmonės tupi namuose, nei vežti, plėšti, nei vogti nebe labai yra iš ko ir kam. Vidutiniokai ir įleidę šaknis barygos pasilieka, o smulkmė sugrįžta.

Tik čia niekas jų nelaukia. Išmokų niekas nesiūlo, visi nelegalių pinigų darymo tinklai užimti kitų, net “už navodkę“ vietinė fauna pareikalaus susimokėt ar „priimti į dalį“. Šiltai išmiegoti, prisigerti ir prisiėst, parūkyti ir dulkintis norisi kasdien. O dirbti nieko nemoka.

Jiems greit prasidės pasaulio pabaiga – baigsis parsivežti pinigai, ruoškimės, broliai ir seserys. Pirmiausia kioskai ir kaimo krautuvėlės, kurios naktį lieka nuošaliose vietose be žmogaus, be kamerų ar kur saugos tarnyba atvyksta po pusvalandžio, sodybų senoliai ir nuošalesnių prabangių namų savininkai, turintys grynųjų, sodų namelių savininkai ar šiaip praeivės su rankinukais.

Dabar visi su kaukėmis, gobtuvais ir akiniais, niekas nepažins, jei nepagausi už rankos. O ir pagauti nėra kam, pareigūnai vos ant kojų nuo kovos su koronavirusais. Miestuose pajėgų dar yra, o miesteliai ir kaimo vietovės visiškai neapsaugoti. Ir jokia e-policija nepadės, jie tik registruos tai, kas jau atsitiko.

Šitie neramumuose ir riaušėse būtų pirmieji. Kuo ilgiau truks neapibrėžtumas, tuo didesnė tikimybė, jog šauliams ir kariuomenei prireiks pradėti patruliavimą provincijoje. Arba patiems žmonėms teks savo gyvenviečių savigynai kurti policijos rėmėjų būrius ar kokį nors kitą vietinės “šerifo tarnybos“ variantą.

Komentarų: 1 »

    • Ir toks periodas gali užsitęsti – jie čia užsilaikys, todėl ir sustiprinti patruliavimai turi būti.
      Iki šiol, reikia pasakyti, patruliavimo beveik visai nebuvo ir tik tai, kad pagrindiniai vagys buvo išvykę, liaudį gelbėjo.

      Patinka

  1. nuotrauka visiškai neturinti nieko bendro su tekstu. Čia einantys jaunuoliai niekada neturėję nieko bendro su vagystėm ar banditizmais, visada kovojo už lietuviškumą gatvėse ir nufotografuoti vieno reportažo apie juos metu, o tekstas apie treningais vilkinčius emigrantų banditus. Matosi kaip autorius gaudosi išvaizdoje ir kam klijuojamos etiketės

    Paspaudė "Patinka": 1 person

  2. Ne mažiau tokių ir niekur neišėjusių. Tokių,kaip “my uchodim ostavajes“. Net valdžiažmogiais tapusių. Vieno kolchozo /dabar vadinamo sodininkų bendrija/ pirmininkas per patį koronavirusą nuplėšė neįtikusių sodininkų vandentiekio čiaupus. Nemoka jam atlyginimo. Jie ne nariai. O kaipgi nesavivaliausi, jei gali apmokestinti valdišką gatvę ir išreikalauti už ją mokestį? Visi tyli. O tylintį galima mušti.

    Patinka

  3. O kiek erkių seime ir visuose struktūruose, su KGB praeitimi, ir TSKP partiniais bilietais, kurie iš Lietuvos padarė dykynę sunaikinę tūkstančius kaimų ir gamyklų, kažkaip visi užmiršo? Per tuos valdžios erkes, išvagiančias šimtus milijonų, ir nesėdančius, bei įkišusius mus į neišmokamas skolas net anūkams, bei išpjaunančius paskutinį mūsų turtą – miškus, išvaryta iš savo gimtinės trečdalis Lietuvos. Tai dabar jie erkėmis patapo? Mano abu sūnųs jau seniai užsienyje, tai aš juos dabar erkėmis turiu vadinti, ponai, galimai jau nevispročiai? O ką jie čia būtų turėję? Vaizdus kaip kasmet nusižudo po 1000 suaugusiųjų ir po dvi klases vaikų? Ar sėdint čia be darbo ir renkant už 70-100 eurų soc. pašalpą , kuri patyčia, o ne pašalpa, narkomanų švirkštus iš pakrūmių , bei sifilitikų prezervatyvus, žiūrėti kaip policininkės senutes varo į komą už pardavinėjamus savo išaugintus vaisius, ar kaip Šiaulių policija varo 10 metų narkobiznį ir niekas to “nemato“, ir beveik kas mėnesį vėl nauji atvejai policininkų narkodilerių ar banditaujančių. O teismuose teisybė manytina tik turčiams , milijonų vagims, bei mergaičių luošintojams , bei prievartautojams? Jūs ką pilni idiotai, nuo sotaus maisto apriebėjusiomis smegenimis ir atbukusiu protu?

    Patinka

    • Nesupratote iki galo, Vytai, teksto. Čia kalbama ne apie emigravusius žmones, o išimtinai apie nusikaltėlių pasaulį, banditus ir marozus, kurių daugelis išvažiavo paskui emigravusius žmones jų terorizuoti, iš jų pelnytis ir juos engti. Marozai ir yra erikės, čia viskas apie banditus, kurie sugrįžta ir jau plėšia kaimų parduotuves. Niekas nesako, kad visi grįžtantys banditai. Ir viskam, ką sakote apie gyvenimus čia ir ten, dabar ir tada, pritariu.

      Patinka

      • Apie kokius banditus?
        Straipsnis yra šališkas,tobulai sukurtas tikslui kelti samišį ir pyktį tarp skaitytojų ir su tikslu pelnytis t.y rinkti laikus ir komentarus.

        Patinka

Parašykite komentarą