Praleisti ir eiti į turinį

Šį rytą atsibudom nebe Lietuvoj. Back in USSR

Algimantas Rusteika
KAUNO FORUMAS

 

Valdininkija, dar svirduliuojanti ir nespėjusi išsipagirioti po naujako, sausio 1 d. suguža prie išgelbėto nuo gelbėtojų Gedimino kalno pagerbti Trispalvės, kurią iškėlė rizikuodami gyvybe kariai savanoriai, vadovaujami K.Škirpos. Ponija gyvybe nerizikuoja ir jiems leidimų nereikia.

O kada keturi žmonės kitą dieną ateina su vėliava ir uždega keletą žvakučių kariams savanoriams pagerbti, atvažiuoja kiekvienam po policijos ekipažą. Moteris sulaikoma “už mojavimą vėliava, nes tai yra vėliavos negerbimas“.

Kaip didžiulė nusikaltėlė, uždaryta į grotuotą automobilio skyrių su šalia urzgiančiais koviniais šunimis, nuvežama į nuovadą, panaudojant kovos veiksmus, užlaužus rankas jėga iškratoma, bus “atsakomybė“. Patenka dėl smurto į gydymo įstaigą, patiria šoką. Vėliava atimama kaip “nusikaltimo įkaltis“.

Net KGB per mitingą prie A.Mickevičiaus paminklo nedrįso žmonių vaikyti, vežti ir bausti, naudoti jėgos. O “laisvoj ir nepriklausomoj“, kai jokio mitingo nebuvo ir jokio susirinkimo nebuvo, tik keturi žmonės nešini vėliava uždegė žvakutes, prieš piliečius naudojama jėga ir jie bus baudžiami.

Partokratams nervai nebelaiko, daro klaidas. Užuot panaudoję prieš kritikus išbandytą metodą – viešas patyčias, kurias po to galima pamiršti, jie paleidžia šunis. Ir kritikus daro kankiniais. Na, taip dar caras tėvelis 1905-siais darė. Ir Janukovičius 2014-siais. Ir Šimašius 2020-siais.

Tai vis dar galvojat, ką daryti? Ir kad nėra jėgos ir būdų viską pakeisti? Kad sistema nenugalima, turtinga, galinga ir baisi? Kad reikia kažkokių rinkimų, kažkokių mistinių išgelbėtojų, milijardų ar visai tautai ant kelių suklaupus nušliaužti į Jeruzalę?

Sistema supuvusi iki gyvuonies ir ją nuo griūties vargiai telaiko keli ramsčiai. Ir todėl juos gins iki paskutinio lietuvio ir euro, todėl visos mūsų deklaracijos, rezoliucijos ir reikalavimai – tuščias oro virpinimas.

Didžiausia jų baimė – kad žmonės nustotų bijoti, nes tai pagrindinis likęs ramstis, kurį praradus jie bus nušluoti.


Let me hear your balalaika’s ringing out
Come and keep your comrade warm
I’m back in the USSR
You don’t know how lucky you are, boy
Back in the USSR



PAPILDYTA:
17:15

Policija pateikė tokį paaiškinimą žr.ČIA

“Šią savaitę Vilniuje, Trispalvės alėjoje du kartus buvo savavališkai užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu. Savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą dėl vandalizmo.

Reaguojant į tai, sostinės policija ėmėsi priemonių, siekiant išaiškinti tai darančius asmenis. 2020 m. sausio 3 d. vakarą pastebėta, kad prie alėjos renkasi asmenų grupė. Policija neturėjo duomenų, kad toje vietoje planuojamas kažkoks mitingas. Atvykus patruliui, moteris pradėjo mojuoti vėliava.

Paprašius prisistatyti ir pateikti savo dokumentus, moteris atsisakė tai padaryti, paaiškino, kad nori išreikšti savo valią. Moteris neprisistatė, nepateikė asmens dokumentų, atsisakė paaiškinti tam tikras aplinkybes, todėl siekiant nustatyti moters asmenybę, ištirti ir užkardyti teisės nusižengimus, susijusius su alėjos pavadinimo keitimu, ir tokius įvykius ateityje, 19.15 val. moteris buvo pristatyta į Vilniaus apskr. vyriausiąjį policijos komisariatą.

Policijoje nustatyta moters asmenybė, paaiškėjo, kad prieš kelis mėnesius ji buvo dažais apipylusi Laisvės kalvą Lukiškių aikštėje, taip pat prieš kelias dienas buvo užfiksuota Nepriklausomybės alėjoje, kur buvo užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu.

Policijoje moteris pareiškė, kad jai bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, kuri 20.55 val. pristatė moterį į gydymo įstaigą. Vėliava liko policijos įstaigoje, ji bus gražinta savininkei. Medikams moteris paaiškino, kad ją sužalojo policijos pareigūnai.

Moteriai surašytas administracinių nusižengimų protokolas dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų ar nurodymų nevykdymo (Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 506 str. 4 d.) ir pareigūnų garbės ir orumo pažeminimo (Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 508 str. 1 d.), sprendimą dėl to priims teismas. Surinkta medžiaga tolimesniam tikslinimui perduota į 3-iąjį policijos komisariatą.

Siekiant įvertinti pareigūnų veiksmus, Vilniaus apskr. VPK taip pat atliks ir vidinį patikrinimą.“

Šis paaiškinimas neatlaiko jokios kritikos. Savivaldybė kreipėsi, o policija reagavo “dėl vandalizmo“. Tokio nusikaltimo kaip “vandalizmas“ nei Lietuvos Respublikos baudžiamajame, nei Administracinių teisės pažeidimų kodekse nėra. Tačiau yra Rusijos Federacijos baudžiamajame kodekse – RF BK 214 straipsnis. Nejaugi juo vadovautasi,  ar čia tiesiog iš pripratimo ne tą kodeksą R.Šimašius atsivertė?

O gal turimas omenyje LR BK 284 str. numatytas viešosios tvarkos pažeidimas, kuriame kalbama apie vandališkus veiksmus? Tai paskaitykim jį visą: “ Tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.“

Ir tai bandoma pritaikyti mokytojai su vėliava, atėjusiai pagerbti karius savanorius  ir manoma, kad atsiras bent vienas neišprotėjęs pilietis, kuris tuo patikėtų?

Įstatymuose dar yra savokos “turto sugadinimas“ ir “suniokojimas“, kurios šiuo atveju visai netinka, nes niekas nieko negadino ir neniokojo. Kaip ir jokio susirinkimų įstatymo bei kitų piliečių interesų pažeidimo nei su žiburiu neįžvelgsi.

Tie kurie turi prižiūrėti teisę, tiesiog neturi anei vieno teisinio argumento savo neteisėtiems veiksmams pateisinti. Šis policijos “paaiškinimas“ – tik greitosiomis sukurptas pabandymas Vilniaus mero atsiųstiems pareigūnams, smarkiai sėdusiems į karvės blyną, išsukti nuo atsakomybės ir bent kiek sušvelninti visuomenėje kylančią pasipiktinimo bangą.

Po to, aišku, bus “vykdomas vidinis patikrinimas“ ir laukiama nuomonės “iš aukščiau“, ką daryti.  

FB_IMG_15781473790624934

FB_IMG_15781473954475459

FB_IMG_15781474141210614

FB_IMG_15781474223840145

Komentarų: 1 »

  1. Kaip ir gūdžiais pokario laikais: mojuoti Trispalve-nusikaltimas, o stumdyti, tyčiotis,naudoti jėgą prieš moterį – žygdarbis!Vsio zakono ! Viskas kartojasi,tiksliau sugrįžta:vaikuose,anūkuose,genuose.Patriotai stumiami “už paraščių“, greit gal paskelbs nuskaltėliais, “sukurps“ ir pritaikys naujus įstatymus.. Ypač tuos, kurie gina kalbą, šeimą,švietimą,valstybingumą,pasisako kritiškai prieš genderizmą, vertybių suneveliavimą ir pan. Valstybė slenka link diktatūros-policinės valstybės.O mes bijome,slapstomės ir tylime!Tik,ar ilgai?

    Paspaudė "Patinka": 1 person

  2. Vandzlizmą demonstravo ne mokytoja su Lietuvos Respublikos valxtybine vėliava, o Vilniaus policija…
    Šį kartą policija apsiribojo prieš beginklę moterį patriotę tik keturiais ekipažais su koviniu šunim, bet nenustebgumę, jei kitą kartą pasiūstų visą 240 policininkų, nes gensralinis policijos komisaras perteklių mėgsta?

    Paspaudė "Patinka": 1 person

  3. Tai ne policija,o išgamų irštva kartu su visa valdininkija.Kur pirmasis savanoris V.Landsbergis su savo idiotiška poezija,kur didžioji partizanų šlovintoja D.Grybauskaitė ,perspektyvi Burokevičiaus mokinė?Pasižiūrėit į veidrodį ,negi jūs visi nematote iki kokio laipsnio išsigimėte ,kad galite ramiai pagiriotis ir nieko nepastebėti?Stebint visa tai kas vyksta, ateinantys rinkimai turi būti mirties nuosprendis visoms valdžioje ir opozicijoje esančioms politinėms partijoms.
    Gal vis dėl to reikėtų prabusti ir Lietuvos kariuomenės vadui ir susiruošti į Vilnių kaip anas senais laikais?Po viso to ,kas įvyko, Vilnius šiandieną turėtų skesti nuo žmonių ir vėliavų antplūdžio.Lietuvi ,pabusk iš snaudulio ir pasitenkinimo ,mojuojant rankomis savo aktyvumu, idiotiškose ,tautinę dvasią slopinančiose koncertuose ,kurie tam ir skirti ,kad taptum debilu.

    Paspaudė "Patinka": 1 person

Parašykite komentarą