Praleisti ir eiti į turinį

ALGIMANTAS RUSTEIKA: Mums dulkina protus už mūsų pinigus

Žinot, kiek milijonų valdžia iššvaisto savo pačios reklamai, pavadintai “viešinimu“, “socialiai orientuota reklama“ ir kitomis abrakadabromis? Aš tai nežinau, bet tvirtai galiu teigti – daug.

Aišku, galima būtų ir apytikriai suskaičiuoti, prasinešus per ministerijų ataskaitų šimtalapius, iššifravus visokius neaiškius išlaidų straipsnius, paklaidžiojus po šimtų NVO, gaunančių pinigiukus iš valdžios, tinklalapius. Jei kas neturit ką veikti – pirmyn, po kokio mėnesio gal žinosit ir kiek milijonų.

Čia vis pasipiktinam, kaip “nepriklausoma“ žiniasklaida nepavargdama loja taip, kaip valdžiai reikia. Stebėtis neverta – ji nepriklausoma nuo visko, išskyrus pinigus. Joks viešosios įtakos prekybininkas savo stambaus reklamos pirkėjo, iš kurio gyvena, nekritikuoja.

Ar kas kada nors matėt ir girdėjot kritikuojant “Maximą“? Pagal reklamos sutartį net tą dievišką vardą minėti neigiamame kontekste draudžiama ir jei kas tikrai blogo atsitinka, rašoma “vieno prekybos tinklo parduotuvėje“ ir panašūs rebusai.

O juk valdžia toks pat stambus, gal net stambesnis už “Maximą“ užsakovas. Tik jos užsakymų nematome, nes viskas padengta tekstų autorių vardais – mat, tai patys autoriai tokią temą pasirinko ir taip laisvai ir nepriklausomai parašė.

Ir valdžios pinigų leidimo ataskaitų niekur nepamatysite, ir kas kam ir ką parašyti ar pakalbėti užsakė. Viskas paslepiama po sutartimis su viešųjų ryšių agentūromis. Jos privačios, todėl kam iš valdžios gautus pinigiukus ištaško, kokie švogeriai pagal kokią rangą ir už kiek jiems dar patalkininkauja – komercinė paslaptis, ataskaitų jums niekas neparodys.

Tai ideali schema, apie kurią net nesisteminė žiniasklaida, negaunanti valdžios užsakymų, jums nieko nepasakys, nes kas žino, o gal kada ir mes užsakymuką gausim?

Mums dulkina protus už mūsų pinigus, žmonės. Ir visi, kam reikia, iš to uždirba. O apie tai, kur leidžiami biudžetiniai ar “europiniai“ pinigai, nepaisant visų demokratinių teisių, demokratinės valstybės piliečiams žinoti nepriklauso.

Tai išsprendžiama labai lengvai. Įstatymu nustatant, kad jokių komercinių paslapčių valdžios finansuojamoms sutartims negali būti. Ir kad po kiekvienu tokiu tekstu ar laidos titruose būtų parašyta, kieno užsakymu produktas finansuotas ir kokia konkrečiai suma išleista.

Tik to niekada nebus. Nes vien pasiūlius kiltų toks laisvos ir nepriklausomos žiniasklaidos kyksmas apie laisvių ir nepriklausomybių suvaržymą, kad dangus sugriūtų ir rusų tankai bemat būtų čia.

Komentarų: 1 »

  1. Tikrai ka bepridursi viskas surasyta sventa teisybe. Nors dabar teisybes nei baznyciose neberasi. Dabar ir kunigai zmoniu sunestas aukas tratina savo geroves kurimui, o zmonems dulkina protus kad suaukotus pinigus siuncia dievui ant garbes.

    Patinka

Parašykite komentarą